Image

Coaching met de hond

Al mijn hele leven ben ik gek van dieren. Ik ben er ook van overtuigd dat dieren een hele belangrijke rol kunnen spelen bij het opgroeien van kinderen.

Dieren kunnen je een spiegel voorhouden. Als je er voor open staat kun je daar enorm veel van leren. Een dier reageert heel puur op dat wat jij uitstraalt. Het reageert niet zozeer op gesproken taal, maar veel meer op non-verbale communicatie; je lichaamstaal. In coaching kun je daar gebruik van maken door het kind te laten ervaren wat de invloed is van de non-verbale signalen die hij afgeeft.

Neem bijvoorbeeld een kind dat moeite heeft met het maken van contact met leeftijdsgenootjes. Op het moment dat hij probeert contact te maken met de hond loopt deze steeds weer bij hem vandaan. Ook de hond wil contact met het kind vermijden. Samen met het kind kan de coach gaan kijken waar het mis gaat. Straalt het kind te veel onzekerheid uit? Of is het juist te agressief (enthousiast) in zijn benadering? Als dit duidelijk is kan het kind gaan oefenen hoe hij wél contact kan maken met de hond. Zodra dit met de hond goed lukt kan hij zijn nieuwe vaardigheden gaan oefenen buiten de kindercoachpraktijk.

Najaar 2018 is Noodles in ons gezin gekomen. Een heerlijk speelse, lieve, aanhankelijke Middenslag Poedel. Noodles is in de eerste plaats gewoon een lid van ons gezin maar van begin af aan is het ook mijn droom geweest om hem, als hij oud genoeg is en geschikt blijkt, in te gaan zetten in mijn coachingspraktijk.

Al snel bleek dat Noodles gek is op kinderen wat natuurlijk een eerste voorwaarde is om met hem te kunnen gaan werken in mijn praktijk. Zodra Noodles 1,5 jaar oud is wil ik hem laten screenen om te kijken of hij geschikt is als AAI-hond. AAI staat voor Animal Assisted Interventions. Als hij geschikt blijkt te zijn zullen we samen de benodigde opleiding gaan volgen om vervolgens als AAI-team te gaan werken. Hopelijk zal dit in het voorjaar van 2020 gaan gebeuren.

Behalve dat je een hond in de coachingspraktijk actief in kunt zetten bij interventies met het kind is een hond vaak een natuurlijke ijsbreker. Sommige kinderen vinden het de eerste keer best spannend om bij mij in de praktijk te komen. De aanwezigheid van Noodles kan ze helpen om meer te ontspannen waardoor we gemakkelijker aan het werk kunnen. Dat is iets waar Noodles me nu, zonder de nodige opleiding, al mee helpt. Simpelweg door aanwezig te zijn in mijn praktijk.

Noodles is een Middenslag Poedel. Een ras wat je tegenwoordig niet meer zo heel erg veel tegenkomt. Ik heb een hele bewuste keuze gemaakt voor dit ras. Om te beginnen is de Poedel een zeer mensgericht ras. Ze zijn tot op hoge leeftijd speels, ontzettend intelligent, gevoelig en zeer bereid om met mensen samen te werken, zonder slaafs te zijn. De Poedel heeft een vriendelijke uitstraling waardoor de meeste kinderen niet bang voor ze zijn. Ze zijn ook nog eens heel erg zacht en dus fijn om te aaien. Een bijkomend voordeel is dat de Poedelvacht niet verhaart waardoor de meeste mensen met allergiën niet allergisch reageren op de Poedel.