EFT - Emotional Freedom Technique

Stress en spanning kan vele lichamelijke, psychische en emotionele klachten veroorzaken. EFT, wat staat voor Emotional Freedom Technique, is een eenvoudige, veilige en effectieve techniek om deze stress en spanningen te laten verdwijnen.De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor de werking van het brein. Er is ook steeds meer onderzoek naar de werking en effectiviteit van technieken zoals EFT. Op internet is veel informatie hierover te vinden (zoek op "EFT" of "tapping").

Stress en spanning kunnen zich opbouwen wanneer gebeurtenissen die je mee maakt niet goed worden verwerkt. In reactie op een gebeurtenis (bijvoorbeeld een rekentoets) ontstaan een bepaald gevoel en bepaalde gedachten. In het geval van de rekentoets kun je bijvoorbeeld paniek voelen omdat je denkt dat je de stof niet goed beheerst en vast en zeker een onvoldoende gaat halen. Door deze gedachten en dit gevoel ontstaat bepaald gedrag; je slaat dicht en het lukt niet meer om de toets te maken.

Hierdoor ontstaan weer nieuwe gevoelens en gedachten. "Zie je wel, ik kan er niks van" je voelt je helemaal moedeloos en dom. Bij een volgende toets zullen deze negatieve gevoelens en gedachten nog sneller opkomen. En zo beland je in een vicieuze cirkel. Omdat het lichaam niet kan ontladen ontstaan er als het ware losse eindjes in het werkgeheugen.

Deze losse eindjes maken het werkgeheugen zo vol dat er te weinig ruimte overblijft voor het uitvoeren van gedrag dat je in je dagelijkse leven nodig hebt. De losse eindjes in het werkgeheugen zijn gekoppeld aan het lichaam. Ze geven spanning in het lichaam. Ze gaan ook gepaard met niet-helpende gedachten.

Tijdens een EFT-sessie ga je de losse eindjes afronden en op een andere plek in je brein opslaan. Je kunt je de gebeurtenis nog wel herinneren maar het bijbehorende gevoel verdwijnt. Het wordt een herinnering zonder emotie. Daardoor ontstaat er ruimte voor nieuwe ervaringen. Dit afronden van losse eindjes doen we door het werkgeheugen tijdelijk te overbelasten. Tijdens EFT klop je op een aantal accupunctuurpunten op je gezicht, bovenlichaam en hand terwijl je tegelijkertijd in contact bent met het gevoel van spanning in je lichaam. Doordat je de hersenen belast met een taak die ze niet kunnen plaatsen (het kloppen op het lichaam) wordt de emotionele lading van de gedachten en gebeurtenissen afgehaald en voel je je weer rustig. Daarna is het veel gemakkelijker om nieuwe overtuigingen en beelden te installeren.

In mijn praktijk bied ik EFT-sessies aan voor zowel kinderen als volwassenen. Sommige, hele jonge, kinderen vinden het spannend om mee te doen. In dat geval kan één van de ouders bij zichzelf kloppen voor het kind. Het kind is er dan gewoon bij. Vaak gaan kinderen op een bepaald moment toch meedoen maar ook als dat niet zo is werkt het kloppen door de ouder ook goed.

EFT is inzetbaar bij tal van hulpvragen. Zo kun je denken aan het verwerken van traumatische ervaringen, het overkomen van angsten maar ook het loskomen van hardnekkige overtuigingen (bijvoorbeeld een kind dat ervan overtuigd is dat het slecht is in school).

EFT kan ingezet worden binnen een coachtraject maar het kan ook als losse sessie worden aangeboden. Dit is afhankelijk van de hulpvraag.

Bij hardnekkige overtuigingen, bijvoorbeeld bij kinderen met een laag zelfbeeld, kan het fijn zijn om EFT te gebruiken om los te komen van deze overtuigingen. Op die manier kan EFT zorgen voor een opening waardoor verdere coaching meer en sneller effect heeft.

Ervaar jij of je kind een hulpvraag en denk je dat EFT je hierbij zou kunnen helpen of heb je behoefte aan wat meer uitleg over EFT? Neem dan contact met me op. Samen kunnen we dan kijken of EFT de aangewezen techniek is om met jouw hulpvraag of die van je kind aan de slag te gaan.